Senin, 03 September 2012

Masakan ayam

Ayam Saus Kacang ala Thailand

Rabu, 22 Februari 2012 07:00
(c) myplanetguides

Vemale.com- Masakan dari Negeri Gajah Putih memiliki kemiripan dengan masakan Indonesia. Bahan-bahan alam yang hampir mirip dan selera lidah yang hampir sama membuat banyak warga Indonesia yang melirik masakan Thailand sebagai buruan kuliner. Tak perlu jauh-jauh ke Thailand, karena hidangan yang satu ini bisa Anda olah langsung dari dapur Anda.
Bahan:
500 gram dada ayam, potong dalam ukuran sedang 50 gram kacang tanah panggang/goreng 3 sdm bawang putih cincang 1 ½ sdm jahe cincang 1 batang daun bawang, iris sedang 1 paprika merah, potong kotak Minyak untuk menumis
Saus Kacang:
3 sdm kecap manis 2 sdm selai kacang tanah 2 sdt cuka putih 1 sdt minyak wijen 1 sdt gula palm ¼ sdt cabai merah bubuk (bisa disesuaikan dengan selera Anda) 60 ml air
Cara Membuat Saus Kacang:
1. Sediakan baskom, campur saus kedelai dan selai kacang selai kacang. Aduk hingga tercampur rata.
2. Masukkan cuka, minyak wijen, gula palm dan cabai bubuk. Aduk hingga tercampur rata.
3. Siapkan wajan anti lengket, tuangkan saus yang sudah tercampur ke dalamnya, gunakan api sedang, aduk-aduk terus.
4. Saat saus sudah mengeluarkan gelembung, masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat kekentalan yang diinginkan. Matikan api, sisihkan.
Cara Memasak Ayam:
1. Tuang sedikit minyak untuk menumis, gunakan api sedang-kecil.
2. Setelah minyak panas, masukkan bawang putih, jahe dan ayam. Masak hingga ayam matang selama lima menit. Aduk-aduk agar bawang tidak gosong. Sisihkan.
3. Siapkan wajan lain yang telah diberi minyak untuk menumis paprika merah dan daun bawang selama kurang lebih 2 menit. Sisihkan.
Penyajian:
1. Campur ayam dan saus kacang hingga merata, lalu tuang ke atas piring saji.
2. Beri tumisan paprika dan daun bawang di atas ayam, kemudian taburi dengan kacang tanah panggang/goreng.
3. Sajikan selagi hangat dengan nasi putih.
(vem/yel)



Mie Masak Ayam Szechuan

Minggu, 15 Januari 2012 07:00
(c) seriouseats

Vemale.com - Bahan:
500 gram mie kering ukuran sedang 100 gram ayam panggang (bagian dada), suwir 4 buah kaldu ayam blok 1 sdm minyak sayur 1 batang daun bawang, cincang halus 1 buah jamur shiitake, kukus, kemudian cincang halus 2 sdm kecap manis 1 sdm arak beras 2 cm kayu manis 1 buah pekak 1 lembar manisan jeruk kering 1 sdt bubuk szechuan 1/4 sdt merica hitam bubuk 1/4 sdt bubuk cabai (bila memang suka rasa pedas)
Cara Membuat:
1. Tumis sebentar ayam panggang yang telah disuwir, kemudian sisihkan.
2. Rendam mie dalam sebuah panci berisi air panas selama 5-7 menit. Angkat. Tiriskan. Bubuhi dengan 1 sdt minyak goreng agar tidak lengket. Sisihkan.
3. Dalam panci terpisah, tuangkan air secukupnya (sesuai jumlah kuah yang diinginkan). Tambahkan kaldu blok, minyak sayur, arak beras, kecap, kayu manis, pekak, manisan jeruk, bubuk szechuan, merica hitam dan bubuk cabai, masak hingga mendidih. Masukkan jamur shiitake, dan biarkan sejenak.
4. Masukkan mie dan aduk sebentar, tambahkan garam agar rasanya lebih sedap, dan taburi dengan ayam panggang dan daun bawang cincang.
Nah, sekarang Mie Masak Ayam Szechuan siap dihidangkan dan disantap selagi hangat.





Nasi Ayam Bungkus Pisang

Minggu, 28 Agustus 2011 07:00
(c) norecipes

Vemale.com - Bahan:
200 gram beras 150 gram daging ayam cincang 1/2 siung bawang bombay daun bawang, cincang halus seledri, cincang halus 5-6 buah pisang, keluarkan isinya air kelapa minyak untuk menumis
Bumbu Halus:
1/2 sdt ketumbar 1/4 sdt jintan 3 siung bawang putih 1 sdt garam
Cara Membuat:
1. Masak beras dengan air kelapa hingga setengah matang. Angkat dan diamkan.
2. Tumis bumbu yang sudah dihaluskan hingga berubah warna dan harum baunya. Tambahkan bawang bombay dan tumis kembali.
3. Masukkan ayam, daun bawang serta seledri. Aduk hingga merata dan tumis hingga ayam setengah matang. Angkat.
4. Siapkan kulit pisang, isi kulit dengan nasi setengah matang dan ayam yang sudah ditumis. Rapikan dalam kulit pisang dan ikat dengan menggunakan benang.
5. Kukus nasi yang sudah dibungkus kulit pisang kurang lebih 30 menit. Angkat dan sajikan selagi hangat.





Ayam Goreng Masak Saus Lychee

Rabu, 24 Agustus 2011 07:00
(c) nibbledish

Vemale.com - Bahan:

250 gram dada ayam, fillet, potong dadu

10 buah lychee kupas

2 sdm kecap manis

1 sdt garam

1 sdt minyak wijen

1 sdt gula

3 sdm tepung maizena

2 siung bawang putih, cincang

1 cm jahe, cincang

bawang bombay, cincang, secukupnya

Minyak untuk menggoreng

Saus:

3 sdm sirup lychee

2 sdm saus tomat

1 sdm tepung maizena, larutkan dalam 1 sdm air

Cara Membuat:

1. Rendam daging ayam di dalam kecap manis, garam, minyak wijen, dan gula selama 30 menit. Gulingkan di atas tepung maizena dan goreng hingga kecokelatan dan matang. Tiriskan.

2. Panaskan minyak di atas wajan. Tumis bawang putih, jahe dan bawang bombay hingga harum.

3. Tambahkan saus dan tumis kembali. Masukkan ayam, buah lychee dan aduk hingga saus merata di atas api kecil.

Ayam Goreng Masak Saus Lychee pun siap disajikan dan dinikmati dengan nasi hangat. 

Ayam Bakar Madu Bango

Sabtu, 20 Agustus 2011 07:00
dok. WomanKapanLagi

Vemale.com - Bahan:

1 kilogram ayam kampung

2 sdt garam

2 sdm madu

4 sdm kecap manis bango

1 sdt merica bubuk

3 sdm minyak goreng

200 ml air kaldu

Bumbu Halus

7 butir bawang merah

5 siung bawang putih

1/2 sdt ketumbar

Cara Membuat:

Cara Membuat:

1. Masukkan garam, madu, kecap manis, merica bubuk serta bumbu halus ke dalam sebuah mangkuk. Uleni ayam dan diamkan kurang lebih 30 menit.

2. Panaskan minyak, tumis ayam hingga layu. Tambahkan air dan ungkep 20-30 menit.

3. Panaskan panggangan yang sudah diolesi dengan mentega di atas kompor, kemudian bakar ayam hingga bumbu menjadi kering dan meresap pada ayam.

4. Angkat, sajikan di atas piring dan hiasi dengan garnish. 

Ayam Goreng Garing Bumbu Lengkap

Sabtu, 06 Agustus 2011 07:00
dok. WomanKapanLagi

Vemale.com - Bahan:

1 ekor ayam, bagi menjadi 8 atau 10 bagian

3 cm lengkuas, memarkan

3 lembar daun salam

2 batang serai, memarkan

1 biji pala, memarkan

1 sdm gula merah

1 sdm air asam jawa

250 ml santan

minyak untuk menggoreng

Parutan kelapa untuk kremesan

Bumbu Halus:

5 siung bawang putih

6 siung bawang merah

1 sdt jintan

1/2 sdt ketumbar

5 butir kemiri

2 cm kunyit

2 cm jahe

Cara Membuat:

1. Cuci bersih ayam dan tiriskan di wadah.

2. Tumis bumbu halus, lengkuas, serai, daun salam, palam gula merah, air asam hingga harum dan berubah warna. Masukkan ayam berikut santan. Ungkep hingga bumbu merasuk dan ayam menjadi empuk.

3. Panaskan minyak goreng, gulingkan ayam pada parutan kelapa, kemudian goreng hingga kering.

Ayam goreng garing bumbu lengkap, siap disajikan dengan nasi hangat. \

Ayam Opor Kecombrang

Senin, 20 Juni 2011 07:00
(c) flickr, bundaagnes

Vemale.com - Bahan:

1 ekor ayam, potong 10

1 sdm air jeruk nipis

1 sdt garam

2 batang serai, memarkan

2 cm jahe, memarkan

4 lembar daun jeruk, buang tulang, iris

2 lembar daun salem

5 lembar kelopak kecombrang, iris

2 sdt air asam jawa dari 1 sdt dan 2 sdm air

½ sdt merica bubuk

350 ml susu kedelai tawar

garam, gula, minyak

Bumbu Halus:

6 buah bawang merah

3 siung bawang putih

3 buah kemiri, sangrai

Cara Membuat:

1. Lumuri ayam dengan air jeruk dan garam

2. Tumis bumbu halus. Tambahkan serai, jahe, daun jeruk, dan kecombrang, hingga harum

3. Masukkan ayam, masak sampai berubah warna. Tambahkan garam, gula, merica

4. Koreksi rasanya. Tuang susu kedelai, aduk perlahan

5. Masak dengan api sedang sampai masak. Masukkan air asam jawa. Siap dihidangkan.






Ayam Panggang Keju Saus Apel

Selasa, 31 Mei 2011 07:00
(c) mygourmetconnection

Vemale.com -


Bahan:

500 gram ayam fillet

Mentega secukupnya

Bahan Perendam:

4 siung bawang merah, cincang halus

2 siung bawang putih, haluskan

2 sdm kecap manis

2 sdm cuka masak

2 sdm air jeruk nipis

1 sdt merica bubuk

1 sdt jahe parut

1/2 sdt pala halus

Bahan Saus:

200 gram apel Malang, kupas, buang tengahnya, parut memanjang.

100 ml air

100 ml susu cair

50 gram bawang bombay, cincang kasar

50 gram keju cheddar parut

1 sdm tepung terigu

1 sdm mentega

1/2 sdt merica bubuk

1/2 sdt garam

Cara Membuat Ayam Panggang:

1. Campur semua bahan perendam hingga rata.

2. Rendam ayam dalam perendam selama 30 - 60 menit.

3. Panaskan mentega dalam pemanggang, panggang ayam dan bolak-balik hingga matang.

4. Angkat ayam dan sisihkan.

Cara Membuat Saus:

1. Panaskan mentega, tumis bawang bombay hingga layu dan harum.

2. Tambahkan terigu, aduk rata. Tuang susu cair, aduk terus hingga tercampur rata dan mendidih.

3. Masukkan apel, merica dan garam. Masak hingga apel lunak dan mendidih.

5. Angkat, kemudian masukkan keju dan aduk hingga rata.

Cara Penyajian:

Sajikan ayam panggang dengan siraman saus apel. Hidangkan selagi hangat.  

Gulai Ayam Pedas

Sabtu, 26 Februari 2011 07:00
(c) flickr

Vemale.com - Oleh: Agatha Yunita

Bahan:

1 ekor ayam, potong menjadi 12/14 bagian

500 ml santan kental

Bumbu:

250 gram cabai kecil

100 gram cabai merah

5 siung bawang merah

6 siung bawang putih

1 sdm ketumbar

1/2 sdt merica

1 cm jahe, memarkan

2 cm kunyit

2 cm lengkuas

1 batang sereh

5 lembar daun jeruk purut

4 buah kemiri

garam secukupnya

Cara Membuat:

1. Haluskan semua bumbu, kecuali daun jeruk dan sereh.

2. Tumis bumbu beserta daun jeruk dan sereh yang sudah dimemarkan hingga layu dan harum baunya. Masukkan bumbu ke dalam santan di sebuah panci, didihkan sebentar.

3. Masukkan ayam dan masak hingga empuk.

NOTE:
Kurangi atau tambahkan jumlah cabai sesuai dengan selera.





Ayam Bakar Lada Hitam

Ayam bakar Lada hitam ni siaran ulangan….  Tengok kat peti sejuk cuma ada ayam jerr… dan mood hari ni pulak tak berapa  rajin nak menggulai so kita perap ayam tu dengan sos dan lada hitam…. lepas tu bakar jer ayam tu dalam oven!!! siap!! Ayam ni sedap di makan dengan timun, tomato, salad, sos halia dan sos cili nasi ayam…. Tapi hari ni saya cuma makan dengan sos cili dalam botol jerr…
Resepi Ayam Bakar/Panggang lada hitam
1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
6 ulas bawang putih ( saya letak 1 labu bawang putih )
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar minyak masak/ sayuran/ zaitun
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar daun rosemary kering ( jika suka )
Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.
2. Tumbuk lada hitam, daun rosemary hingga hancur kemudian masukkan halia dan tumbuk  hingga lumat.
3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya sekali. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.
5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam yang telah di bersihkan. Perap ayam dahulu paling kurang 1 jam.
6. Bakar dalam oven… suhu 200 darjah celcius selama 1 jam .
** sedap dimakan bersama sos pencicah, sos nasi ayam atau sos halia.



Ayam Goreng Ala Mamak

Salam buat semua pengunjung yang dikasihi….. Terimakasih kerana masih lagi mengikuti perkembangan blog Potret Kasih ni… Hari ni saya ingin mencuba pula menggoreng ayam ala ala mamak style….. Siapa yang selalu makan kat kedai mamak, mesti tau biasa tengok ayam ni!!…. Sesekali menggoreng ayam dengan cara begini  memang best!!…. ayam rasa berempah dan pedas-pedas sikit!!!family saya suka sangat ayam goreng ala mamak ni!! Sesiapa nak cuba ayam goreng ni, sila dapatkan resepinya dibawah…Selamat mencuba!!!…..
Resepi Ayam Goreng Ala-Mamak ( sumber :  Majalah Rasa )
1 ekor ayam  ( di potong 4 @ 6 )
5 sudu makan pes bawang putih
5 sudu makan pes halia
5 sudu makan serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari ( di goreng sekejap dan di tabur pada ayam)
Cara penyediaan
1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.
2. Perap selama 30 minit.
3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep frier pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan toskan!! Taburkan dengan daun kari goreng  dan sedia untuk dihidangkan.





Nasi Ayam Dengan Ayam Panggang Ala Kenny Roger

Salam…
Yeahhh…ayam panggang lagi!! 2 hari lalu  saya masak ayam panggang ni makan dengan nasi putih!! Kali ni saya masak ayam panggang ni lawan dengan nasi ayam pula …. saya masak ayam panggang lagi kerana masih ada ayam yang telah saya perap belum dipanggang lagi!!! So ni kira nak menghabiskan stok… Ayam ni lebih mesra lagi dengan rempah perapnya kerana sudah 2 hari berada dalam peti sejuk…. Dan rasanya pasti lebih sedap lagi….

Memang sedap  ayam panggang  style ni lawan dengan nasi ayam… Anak2 saya pun suka sangat!! Masa panggang ayam ni, aroma rempah dan lada hitam semerbak  membangkitkan selera…..

Ini ayam panggang ala Kenny Roger roster… resepinya klik kat sini
Resepi Nasi Ayam Simple..
3 cawan beras ( cuci dan toskan)
1 sudu besar minyak sapi/ mentega/majerin
2 -4  sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar ( dihiris nipis2)
3 ulas bawang putih ( dihiris nipis2 )
1/4 inci halia ( di hiris atau di ketuk2 )
1 kiub ayam
sedikit kulit kayu manis
air ( kuantitinya ikut jenis beras yg digunakan… saya guna beras biasa, so jumlah air seperti masak nasi biasa.. )
sedikit garam
sedikit pewarna kuning atau oren… ( tak letak pun tak pe)
Cara penyediaan...
1. Masukkan minyak sapi dan minyak masak dan tumis kulit kayu manis dan bahan hiris hingga wangi.
2. Kemudian masukkan beras yg telah dicuci tadi dan goreng seketika.
3. Masukkan air, kiub ayam dan sedikit pewarna serta sedikit garam.
4. Masaklah nasi seperti biasa…
** Boleh juga alihkan nasi dan airnya tadi dalam rice cooker dan masak seperti biasa….
Untuk Sos kicap
kicap manis
sos tiram
minyak bijan
sedikit sup
* Satukan bahan diatas. Kacau dan hidangkan…. boleh jugak dicampurkan lebihan kicap yang diperap bersama ayam kukus tadi. sedia untuk dihidangkan.
Untuk sos lada/ sos cili
8 -10 batang cili merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci halia
1 sudu kecil garam
3 – 4  sudu makan penuh gula
4  sudu makan cuka
1/2 cawan air masak
1 sudu makan sos ikan ( jika suka )
* Masukkan semua bahan dalam blender kemudian kisar hingga hancur… sesuaikan rasa kemudaian sedia utk dihidangkan.
*** utk sup saya guna leher, kepak dan tulang2 ayam. buat sup macam biasa…
Banyak brand mix herb yang boleh di gunakan utk buat ayam panggang ni… Saya guna rempah mix herb jenis ni utk buat rempah ayam panggang Kenny Roger roster… Tecco Brand so kena beli di Tesco sahaja….




Ayam Bakar Lada Hitam

Ayam bakar Lada hitam ni siaran ulangan….  Tengok kat peti sejuk cuma ada ayam jerr… dan mood hari ni pulak tak berapa  rajin nak menggulai so kita perap ayam tu dengan sos dan lada hitam…. lepas tu bakar jer ayam tu dalam oven!!! siap!! Ayam ni sedap di makan dengan timun, tomato, salad, sos halia dan sos cili nasi ayam…. Tapi hari ni saya cuma makan dengan sos cili dalam botol jerr…
Resepi Ayam Bakar/Panggang lada hitam
1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
6 ulas bawang putih ( saya letak 1 labu bawang putih )
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar minyak masak/ sayuran/ zaitun
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar daun rosemary kering ( jika suka )
Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.
2. Tumbuk lada hitam, daun rosemary hingga hancur kemudian masukkan halia dan tumbuk  hingga lumat.
3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya sekali. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.
5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam yang telah di bersihkan. Perap ayam dahulu paling kurang 1 jam.
6. Bakar dalam oven… suhu 200 darjah celcius selama 1 jam .
** sedap dimakan bersama sos pencicah, sos nasi ayam atau sos halia.



Ayam Kukus ( Ayam Stim )


Ayam kukus ni hidangan kami sekeluarga masa berbuka puasa semalam…. Semalam betul-betul dah buntu nak masak apa…. Kat peti sejuk tak banyak sangat stok, cuma ada ayam dan sedikit sayur jerrr. Bila tengok  ayam jerrr mulalah kepala berdenyut-denyut!!! Pukul 5 petang pun belum masak apa lagi….. At last terfikir gak pasal ayam kukus ni, menu kesukaan anak lelaki saya yang dah lama tak buat!!!…  Apa lagi bersilat kat dapur nak menyiapkan menu ni…. Akhirnya…. siap gak !!! Ermmm lamanya tak buat ayam kukus ni…. sampai terlupa saya ada menu yang best ni!!! Layan resepi dulu…..

Resepi Ayam Kukus ( Simple dan sedap)
Seekor ayam muda (di bersihkan dan jangan dipotong)
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1 sudu garam
* bahan-bahan ini di tumbuk dan di gaulkan dengan ayam kemudian dikukus selama lebih kurang 40minit – 1 jam (ikut saiz ayam). Cara penyediaan, boleh di potong-potong atau di hidangkan tanpa dipotong…. terpulanglah kpd anda!!
Sos
6 biji cili merah
6 biji cili padi ( ikut suka, kalau nak lebih pedas boleh tambah cili )
2 ulas bawang putih
1 biji buah tomato
1/2 inci halia
1 sudu garam
4 sudu gula
4 sudu cuka makan
1 cawan air masak
2 sudu sos ikan ( jika suka, tetapi jika letak sos ikan lebih sedap )
** Semua bahan-bahan di kisar dalam blender hingga lumat. Sesuaikan rasanya dan  boleh dihidangkan.
Salad
Timun
Tomato
Daun salad
*** Semua bahan di potong dan di hias di atas pinggan.
Kuah sup.
Air kukusan ayam ( air yang di gunakan untuk mengukus ayam di gunakan sebagai sup)
1 batang Serai ( masukkan serai semasa nak kukus ayam tadi , bau akan keluar sangat wangi dan menyelerakan)
Sedikit bawang goreng
air limau nipis/kasturi
sedikit serbuk perasa ( jika suka)
daun sup/daun bawang
** Air kukusan bersama serai tadi di perisakan dengan garam, perasa, jus limau nipis dan ditaburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
Dah siap bolehlah di hidangkan…
*** Ayam kukus ni boleh di makan dengan nasi ayam atau nasi biasa…… Saya makan ngan nasi putih biasa jerrrr…..



Ayam Panggang Serai

Salam…
Hari ni nak tayang ayam panggang serai yg saya masak tengahari tadi…. resepi ni sangat sesuai utk ibu2 sibuk bekerja atau yg tak bekerja tapi sibuk melayan anak kecil yg lasak macam sara marissa saya….
Masak ayam panggang ni lebih kurang je dgn masak ayam panggang yg lain… kisar bahan2nya kemudian, lumur je pada ayam… lepas tu bakar… sementara ayam masak bolehlah kita buat kerja lain… kan!!
Rasa ayam ni!!! menurut anak tekak saya resepi ni lebih sedap sikit dari ayam panggang halia yg pernah saya masak dulu2…. sebabnya ada rasa serai !!! memang serai ni dapat membantu menyedapkan rasa ayam…..
Ayam fresh from oven… panas2 lagi!!
Macam biasalah…. resepinya saya sertakan dibawah……




Resepi Ayam Panggang Serai


1/2 ekor ayam ( di bersihkan dan di kelar bhgn yang tebal isinya )
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2-3 batang serai
1 sudu makan lada hitam
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan jus limau/cuka
1 sudu makan gula
1-2 sudu makan kicap manis
garam secukup rasa
perasa ( jika suka )
Kentang yang sudah direbus 3/4 masak
Butter @ sedikit minyak @ minyak zaitun
Cara  membuatnya…
1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai, lada hitam, serbuk kunyit, jus limau, kicap, gula, garam, perasa bersama dgn sedikit air.
2. Lumurkan pada ayam dan gaul rata pada keseluruh bhgn ayam.
3. Susun ayam dalam loyang pembakar bersama kentang.
4. Gaulkan juga kentang tadi  dgn bahan kisar tadi.
5. Sebelum bakar renjis2kan ayam dan kentang dengan butter @ minyak  supaya ayam tidak kering semasa dibakar.
6. Bakar ayam tsb selama lebih kurang 1 jam pada suhu 180 – 200  darjah celsius…..
7. Semasa bakar balik2kan ayam supaya ayam rata masaknya….
8. sedia utu dihidangkan…
Related Posts with Thumbnails






Ayam Panggang Halia

.
Salam….
Ayam Panggang/Bakar Halia lauk tengahari tadi….. resepi dari kak liza dan saya copy dari dapur mas…. simple dan mudah sangat memasaknya….. Bahan2nya pula hanya guna bahan2 asas yang sentiasa ada kat dapur kita!!
.
Fresh from oven!! Rugi tak cuba….  menurut citarasa saya rasa dia sgt sedap!!! mesti ada masakan ulangan ni!!!
.
Snap terus dari pinggan my son!!!
.
Jom jeling resepi………..
Ayam Bakar Halia
Resepi : Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Sumber : Dapur mas /Tun Telani
Dirujuk dan Olahan Cara : Kak Ummi - Home Sweet Home
Bahan Utama :
1 ekor ayam (saiz sederhana)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
Bahan Kisar :
4 inci halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
3 tangkai cili merah
Kak wana tambah
3 biji kentang kopek, di potong 4 dan rebus 3/4 masak
1 biji karot ( potong2 )
* gaulkan kentang yg telah direbus 3/4 masak serta karot bersama sedikit rempah perapan tadi… perap sebentar sementara menunggu dibakar!!!
Cara Memasak :
Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna  1/2 ayam shj).
Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 3 jam).
Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh…)
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
Hidangkan bersama salad dan timun. Memang sedaaappp ayam ni…selamat mencuba!!
Versi kak wana pula:
** Saya perap 3 jam….. terus je bakar dalam oven 30 minit….. keluarkan semula ayam tadi utk dibalikkan…. kemudian susun kentang dan karot yang telah diperap tadi dicelah2 ayam….kemudian siram2kan minyak dan jus ayam keseluruhan ayam,kentang dan karot…. kemudian bakar semula sehingga masak!!!
selamat mencuba dan menjamu selera!!!!



Ayam Panggang Beraroma Daun Ketumbar

Salam….
Ni lauk tengahari kami tadi….. asal kejadian resepi terjadi,  bila saya melihat banyak sangat daun  ketumbar dalam peti sejuk saya…. kalau tidak digunakan lama2 ia akan rosak.
So saya masukkan daun ketumbar ni sebagai bahan utama dalam ayam panggang ni….. not badlah rasa dia… sedap!!!! bahan2 yang saya guna cuma bahan2 asas je dan sangat simple  dan senang pula membuatnya….
Sambil bersantai2 dgn lappy, ayam pun dah siap!!!
…. jom cubalah resepi ni…. selain dari ayam panggang halia, ayam panggang berempah, ayam panggang lada hitam, ayam panggang rosemary, kita ada lagi ayam panggang beraroma daun ketumbar….
Boleh tukar2 supaya tak rasa jemu!!!!


Ayam panggang Fresh from oven………………..


Resepi Ayam Panggang Beraroma Daun Ketumbar
1/2 ekor ayam
1 pokok daun ketumbar ( daun, batang dan akar2nya sekali – cuci bersih2 )
1 inci halia
1 labu bawang putih ( 6-8 ulas bawang putih )
3 – 4 biji cili merah ( kalau nak lebih pedas boleh guna cili padi )
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan jus limau/cuka
sedikit perasa (jika suka )
**jika suka boleh letak jintan dan biji ketumbar atau serai – di kisar sekali dgn bhn kisar…. saya tak letak!!!… saja nak try resepi yg simple!!!
Cara Penyediaan
1. Bersihkan ayam dengan gaulkan tepung gandum dan bilas dgn air bersih…
2. Kisar bawang putih, cili merah, halia, daun ketumbar, serbuk kunyit, gula, garam, jus limau dan  gula dgn sedikit air.
3. Sediakan dulang pembakar kemudian susun ayam.
4. Kelar2kan sedikit  ayam tersebut terutama bahagian isi yg tebal…
5. Curahkan bahan kisar pada ayam…gaul2kan hingga sebati ayam dgn bahan kisarnya
6. Perapkan sebentar, barulah dibakar…. selama lebih kurang  50 minit – 1 jam…
7. Balik2kan ayam agar rata masaknya…sambil dilumurkan rempah/minyak ayam pada ayam tadi….
8. Bila ayam sudah masak keluarkan ayam kemudian dipotong2 dan tuang kuahnya pada ayam tadi..
9. Jika suka hidangkan dengan sos cili bersama daun ketumbar bersama ulam2an dan nasi panas.
Ini resepi sos cili berdaun ketumbar yg say gunakan… kalau nak makan tanpa sos pun sedap jugakkk….


Resepi Sos cili bersama daun ketumbar
2 biji tomato
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
bbrp batang daun ketumbar
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
4 sudu makan cuka
sedikit air
Cara Penyediaan
1. Kisar semua bahan hingga hancur.
2. sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba….




Ayam Panggang Yogurt Berempah

Hari ni nak enti pasal lauk semalam yang saya masak ngan nasi karot…. Ayam panggang yogurt berempah. Resepi ni pun hasil dari search kat google hari tuh. Bila tengok je resepi tu tergerak nak try sebab bahan2nya mudah dan dah tersedia kat dapur. Tapi saya dah ubah suai resepi asal tu sikit ikut kesesuaian dan citarasa saya. Rasa ayam ni memang sedap!! Dan saya rasa teruja nak buat lagi!!! Sesapa yang nak try masak ayam ni saya dah translate resepi nya ke bahasa melayu!!!
Resepi Grilled Chicken in Spiced Yogurt ( adapted dari sumber asal :dari sini )
Bahan2nya
1 ekor ayam ( di potong 4-12, kemudian dibersihkan dan di tos )
1 cawan yogurt/tairu
3 sudu makan minyak zaitun atau minyak sayuran
2 1/2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan gula – ikut citarasa
sedikit perasa jika suka
1 sudu makan serbuk cili
3/4 sudu makan campuran  jintan kasar dan halus – ditumbuk
3/4 sudu makan biji  ketumbar – ditumbuk
3/4 sudu makan  lada hitam – ditumbuk
1/2 serbuk kayu manis
4 ulas bawang putih ( di goreng dulu hingga kekuningan ) – ditumbuk
1 sudu makan halia yang telah di tumbuk
Cara penyediaan
1. Satukan semua bahan2 di atas.
2. Kemudian perap dalam peti sejuk semalaman atau 1-3 jam pada suhu bilik. Ikut suka nak perap lama mana… lebih lama kita perap ayam tu lebih sedap.
3. Susun ayam dalam tray kemudian bakar ayam dalam ketuhar/oven selama 45 minit-1 jam, ikut saiz ayam.
4. Semasa bakar tu, jangan lupa balik2kan ayam tadi agar rata masaknya.
5. Boleh jugak jika nak bakar dengan arang.
6. Bila masak angkat dan hidangkan dengan nasi karot dan acar!!!
Oppsss… lagi satu kalau kat dapur tak de yogurt atau tairu jangan risau!! kita boleh buat sendiri… caranya dengan mencampurkan 1 cawan susu cair dengan 4 – 5 sudu jus limau kasturi/nipis. Susu tadi akan menjadi pekat seperti yogurt dan bolehlah dicampurkan dengan ayam dan bahan2 lain.







Ayam Goreng Tomyam


Semalam baru je beli majalah Rasa keluaran terbaru. Terpandang pula resepi Ayam goreng Tomyam ni….  Bahan-bahannya pun dah sedia ada kat dapur saya….. so macam biasalah… dapur kecil saya nilah tempat saya melakukan eksperimen untuk resepi-resepi yang tak pernah saya cuba. Sedap jugak masak macam ni…… selama ni pes tomyam ni saya guna untuk masak tomyam je!!! Anak-anak saya pun suka sangat masak lauk ni!!! ermmm boleh buat lagi ni…. next time nak try pada daging dan ikan pulak !!  huhu…


Resepi Ayam Goreng Tomyam
1 ekor ayam
3 ulas bawang putih ( diketuk )
1 biji bawang besar ( dihiris )
2 sudu makan pes tomyam
10 biji cili api ( di masukkan sebiji sebiji atau di ketuk )
1 batang serai ( di ketuk )
1 sudu makan air perahan limau nipis
2 sudu besar sos cili  ( resepi asal tak letak )
1 biji buah tomato ( belah 6 )
garam
sedikit gula ( optional )
minyak masak secukupnya
daun limau purut
Cara penyediaaan
1. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak ( jangan terlalu garing ). Ketepikan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang besar, serai, cili padi dan pes tomyam hingga wangi.
3. Masukkan sedikit air, jus limau,sos cili dan garam.
4. Masukkan ayam dan masak hingga pekat.
5. Last sekali masukkan tomato dan daun limau purut. Bolehlah di hidangkan.






Ayam Masak Paprik



Assalammualaikum dan slmt bercuti buat semua.

Entry hari ni nak kongsi menu ringkas sesuai utk seisi keluarga iaitu ayam masak paprik. Masak minggu lepas ayam paprik ni buat lauk lunch kami sekeluarga....dah lama tak makan.



panas-panas dlm kuali...bukannya susah nak masak ayam ni tp bahan penting mesti ada spt daun limau purut...serai..cili padi...barulah sedap rasanya.Ayam Masak Paprik ni kira 2 in 1...lauk dan sayur masak sekali tp masa masak ni tak letak bunga kubis dan kacang pjg sbb tak da stok.

Paprik Ayam
Sumber; oKa sHiZuKa @ MyR
Oleh; Dapur Mamasya

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

150 gram isi ayam (direbus)
1.5 inci halia (diracik halus)
3 ulas bawang merah (diracik halus2)
1 batang serai (di ketuk)
4 sudu cili boh
5 helai daun limau purut (disiat2)
6-7 biji cili padi (diketuk)
Kubis bunga
Kacang panjang
Lobak merah
Kicap Cap Kipas Udang
Sos tiram
Garam & Ajinomoto

Cara-cara

1. Mula sekali, isi ayam hendaklah direbus dengan kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok yang sederhana pekat. X perlu direbus lame2.
2. Kemudian tumis halia, bawang merah & serai sehingga garing & berbau harum. 3.Masukkan pula cili boh. Kacau hingga wangi lepas itu masukkan Kicap, garam & ajinomoto secukup2 rasa.
4. Masukkan pula isi ayam yang telah direbus & juga stok ayam kedalam bahan yg telah ditumis tadi. (Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.)
5.Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang & carrot. Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram.



Kepada kwn-kwn yg tak da idea nak masak apa hari ni...apa kata masak paprik....tak payah susah order di restoren Thai lagi.boleh juga gantikan ayam dgn daging...sotong..udang.. ikut selera kita.Slmt mencuba...







Ayam Masak Merah Madu



Nasi tomato kat bawah digandingkan dengan ayam masak merah madu....sbb tengok resepi kedua2nya guna tomato puri..senang sekali masak habiskan terus tomato puri.Kalau dah simpan baki tomato entah bila nak guna...silap2 berkulat dalam peti ais.
Anak-anak suka sos ayam masak merah ni...wpun ayam dah habis...sosnya disimpan, mrk makan dengan nasi buat macam kuah...ayam ni tak pedas..manis sikit tu yg anak-anak suka. Terimakasih K.Ummi kongsi resepi ayam ni.


AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Blog ummizahaidi

Bahan:-
• 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
• 2 sb. rempah kari ayam
• 1 sb. serbuk kunyit
• 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
• 2 inci halia (ditumbuk)
• 2 labu bawang besar (dikisar)
• 2 sb. cili kering kisar
• 5 sb. madu
• 1 sudu besar gula merah
• 2 sb. puri tomato - letak lebih
• garam secukup rasa
• 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam
2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

nota; tak pasti bawang besar kisar letak masa bila,jadi bawang besar tu ditumis. Manakala bawang potong letak selepas ayam dimasukkan dlm kuali. 





Ayam Masak Palembang



Assalammualaikum...
Entry cuti2 Istanbul rehat seketika....tak sempat nak upload gambar. bagi laluan pada lauk yg dimasak semalam utk hidangan kami sekeluarga.Sejak balik dari cuti, baru semlm merajinkan diri nak tengok resepi utk masak lauk.kalau tidak, masak mudah2....asalkan ada menu kegemaran anak2, barulah selera mrk makan.Tapi yg pasti tiap hari ada masakan ayam....itulah lauk yg mereka suka.



Kalau sebelum ni kongsi Apam Indon , kali ni masih menu berkait dg negara seberang iaitu Ayam masak Palembang. Bila tengok kat internet ada pelbagai versi ayam masak Palembang tp utk resepi kali ni ikut resepi yg pernah masak dulu.



Masakan ini lebih kurang macam rendang ayam sbb ada letak serai, cili dan santan tp bahannya lagi ringkas dengan ditambah dgn kicap. Resepi asal tiada sukatan, jadi mama agak sendiri2 bahan2nya.

Sumber; FP Yulina
Olahan; Dapurmamasya

bahan
1 ekor Ayam saiz sed dipotong - gaul dgn kunyit & garam
2 sb Cili kering yg sudah blender - nak pedas boleh tambah
*7 ulas Bawang merah
*5 ulas Bawang putih
*2 inci Halia
*2 btg serai
5 sb kicap manis - boleh tambah jika nak lagi hitam
1 sudu besar sos tiram
2 cwn santan sed pekat - 1 pkt santan debu jadikan 2 cwn
6-7 helai daun kari
1/2 cawan kecil Asam jawa
garam ; gula

Cara;
1.Goreng ayam hingga setengah masak.Blend semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yg diblend dg cili kering hinga garing.
2.dah garing masukan ayam,kacau rata ayam dgn bahan yg ditumis.
3.lepas tu masukkan kicap,gula dan garam.Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata.
4.didihkan sehingga pekat.siap utk dihidangkan.



lauk tambahan daging masak kicap berkuah dan sayur campur,cukup 3 lauk utk hari ni utk menjamu selera..... 





Ayam Goreng Rangup

Assalammualaikum...moga semuanya sihat sejahtera
Untuk entry hari ni nak kongsi masakan ayam yg ringkas iaitu....ayam goreng rangup, yang sering dimasak di rumah.sbbnya anak2 mmg suka ayam goreng tepung rangup gini....kalau goreng biasa mmg kurang lakulah jawapnya. Sejak masak ayam goreng rangup gini, anak2 dah jarang minta belikan ayam KFC...kalau tidak setiap minggu minta ayam KFC.mama pula kalau ayam KFC yg beli setakat seketui yg kecik habislah mkn..kalau besar,potong 2 kongsi dgn anak2....kurang suka berminyakkk....


Kalau nak mudah mmg boleh guna semuanya tpg kfc/goreng ayam tp mama suka campur dg lain2 tepung.lagipun jimatlah sikitlah penggunaan tepung gorengan segera yg mama angkut dr Msia...maklumlah stok tak byk ada.satu lagi bila masak gini rasa ayam gorengnya lebih enak dan rangup...menepati selera sekeluarga....lagipun mudah bahan2nya....

Ayam Goreng Rangup
Oleh; Dapurmamasya

bahan2nya
12 ketul ayam
3 sb membukit tepung beras
2 sb membukit tepung gandum
2 sb membukit tepung goreng ayam/serbaguna/tpg KFC
1 sk lada hitam - tumbuk halus
1 sk garam
1 biji telur - pukul sikit*
secubit kunyit* dan secubit garam*

Cara
1.Campurkan * telur,kunyit dan garam dan gaul dgn ayam
2.Bahan2 tepung termasuk 1 sk garam & 1 sk lada hitam dicampurkan dlm satu bekas.kacau rata
3.Ayam yg digaul dg telur ,kemudian dicelup dgn adunan bahan tpg.gaul biar rata...semua ayam disalut tpg.
4.Teknik mengoreng.Panaskan minyak utk goreng ayam dgn api yg kuat sikit dan guna minyak yg agak byk utk pastikan semua bhg ayam semua terendam di goreng.Masukkan ayam,dlm 1 min, nampak tpg dah salut di ayam, balikkan ayam...goreng dlm 1-2 min. Kemudian perlahankan sikit api...goreng hingga masak dgn balikkan ayam beberapa kali,ini utk pastikan bhg dlm ayam masak dan kulit luarnya tak hangus.sejat ayam yg dah masak sebelum dimakan.
(note;mama baru edit sukatan tpg goreng ayam dr 3 sb ke 2 sb saja,ada kesilapan typing tadi)


Campurkan * telur,kunyit dan garam dan gaul dgn ayam

Ayam yg digaul dg telur ,kemudian dicelup dgn adunan bahan tpg.gaul biar rata...semua ayam disalut tpg.
goreng hingga masak dgn minyak yg byk..balikkan beberapa kali





Ayam Panggang Sarawak



Dari rumah traditional Melaka, kita terbang ke Sarawak...dgn menu ayam panggang S'wak@manok panggang yg ringkas tp enak.
Ayam panggang ni buat beberapa minggu lepas utk dinner. Kat rumah kalau lauk ayam, selain kari/kurma ayam, ayam goreng, ayam bakar yg paling anak2 suka. Lauk ayam lain tu mrk kurang sikit...tu yg merajinkan diri selalu bakar ayam.
Ayam panggang Sarawak pernah buat sebelum ni di dapur lama tp guna resepi lain.Tak buat sos utk ayam tp mkn dgn Thai sos dan brokoli celur+mayo. Rasa ayam ada sikit2 cam sate sbb letak ketumbar dan jintan serta gula. Ikut resepi ayam diperap semalaman tp ni perap 1/2 hari je. T.Kasih buat Dyg penyumbang resepi.

Ayam Panggang Swak
Sumber; blog Dayang Jack

Bahan Perap :

* 8 ketul ayam saiz L @ XL (dibersihkan)
* 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
* 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
* 1/2 inci lengkuas*
* 5 ulas bawang putih*
* 2 inci halia*
* sedikit garam
* gula merah/gula melaka/ brown sugar dan garam secukupnya

Cara-cara : Tumbuk/kisar bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 2 sudu makan minyak zaitun, jika suka. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pd suhu 190-200C selama 1 jam(bergantung pd jenis oven, kena adjust sendiri). Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak.



Anak2 mcm biasa kalau ayam bakar laju je.mama sempat mkn seketuiii, itupun kongsi dgn Syakirah....








Tidak ada komentar: